Acest site este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 - Investește în oameni!
Domeniu: 
Legea Uceniciei
Inițiatori: 
Ugir Craiova
Asociatia Pro Tempore Turnu Severin
Pimm Slatina Olt
Sindicatul Ambulanta Valcea
Stare: 
Derulat
Data: 
23 Martie 2012
Categorie: 
Audieri publice asistate
Locație:
Olt/Slatina
Opinii: 
42

Chemarea la acțiune

Descarcă Chemarea la acțiune

              Stimata doamna,

              Stimate domn,

In Romania, din statisticile publicate in luna octombrie 2011, exista oficial un numar de 444.000 de someri, majoritatea din grupele de varsta     20-25 ani si 45-55 ani. In cazul celor din grupa 20-25 ani principala cauza a neincluziunii pe piata muncii este data de insuficienta pregatire practica si de calitatea slaba a acesteia.

Absolventul de invatamant profesional tehnic obține un certificat de calificare de nivel 1, 2 sau 3 care nu este întotdeauna in concordanta cu nivelul tehnologic din sectorul economic respectiv. Noile tehnologii, materialele, echipamentele necesită o adaptare la rigorile locului de muncă, posibil de realizat prin stagii de pregătire practică, ucenicie în România sau în alte țări ale Uniunii Europene (prin programe europene de mobilitate a practicii ucenicilor), insa firmele nu sunt stimulate suficient pentru a aplica aceste programe de formare profesionala, la care sa participe toti tinerii care nu-si gasesc un loc de munca datorita nivelului de pregatire profesionala (tineri someri, absolventi de diferite forme de invatamant care nu si-au continuat studiile).

In cadrul strategiei „EUROPA 2020” se subliniaza necesitatea unei pregatiri tehnico-practice armonizate la nivel european, pentru a avea in piata muncii europene tineri cu acelasi nivel de pregatire tehnica indiferent de tara in care a absolvit scoala profesionala. In acelasi timp se subliniaza necesitatea recunoasterii practicii profesionale, indiferent de tara in care a fost realizata ceea ce impune pregatirea si coordonarea mobilitatii ucenicilor/ elevilor/ studentilor. Nu trebuie neglijata nici activitatea de atragere si pregatire a companiilor care vor gazdui activitatile de practica sau cele care vor trimite tinerii angajati la alte companii, in cadrul aceluiasi program de practica, sa-si completeze cunostintele si competentele profesionale.

Avand in vedere aspectele prezentate in motivatie va invitam sa va alaturati demersului nostru si sa exprimati un punct de vedere, prin depunerea unei depozitii scrise la adresa: uceniciasudvest@yahoo.com, depozitie pe care o puteti sustine si verbal, in cadrul audierii publice care va avea loc la Slatina, Colegiul Alexe Marin, ora 11.00  in data 23.03.2012.

Comisia de Initiere a audierii publice își propune îmbunătățirea cadrului legal existent și cresterea gradului de aplicabilitate al acestuia, motiv pentru care invită pe toți cei interesați să își exprime în scris opinia, prin răspunsul la următoarele întrebări:   

  • Cum apreciaţi soluţia în vigoare de stimulare a angajatorilor pentru încheierea contractelor de ucenicie (primirea unei sume lunare, de la bugetul asigurărilor de şomaj, în cuantum de aproximativ  300 lei/ucenic/luna)? Ce alte soluţii de stimulare reala a firmelor/companiilor consideraţi ca ar fi necesare pentru creşterea gradului de implicare a acestora in programele de pregătirea a ucenicilor, inclusiv în practica transnaţionala? Va rugam sa argumentati solutiile propuse.
  • Ce calificări consideraţi ca ar trebui sa fie acordate ucenicilor dupa absolvirea programelor de pregătire profesionala cuprinse in Legea Uceniciei, pentru a răspunde eficient cerinţelor pieţei muncii si pentru a nu se suprapune cu alte programe de pregătire?
  • Consideraţii ca instituţiile de invatamant liceal cu profil tehnic, pot asigura evaluarea competentelor dobândite de ucenici, in condiţiile in care aceste instituţii sunt acreditate sa acorde nivelele 1, 2, 3 de pregătire profesionala?

Opiniile colectate prin procedura de audierea publică se vor sintetiza într-un raport, care va fi prezentat într-o conferintă de presă, la doua saptamani de la eveniment. Raportul va fi transmis tuturor celor care au participat, va fi postat pe site-ul audierii publice pentru publicul larg si va fi trimis institutiei Ministerul Muncii, Familiei
şi Protecţiei Sociale
si decidentilor politici cu atributii de decizie în domeniu.

Pentru formularea unei opinii este asigurată motivatia inițiatorilor, alături de o minimă bibliografie, îndrumar de formulare a opiniei, procedura de audiere publică, precum si modul de înscriere si participare pe pagina web www.implicat.confortgrup.ro  și www.audieri.advocacy.ro

Atentie:

Inscrierea la o depozitie orala in cadrul audierii publice este valida doar in urma transmiterii depozitiei scrise, pana in data de 21.03.2012 ora 20.00.

Depozitia scrisa, va avea o lungime de max 2 pagini in care se va utiliza caracterul Arial, marimea lui fiind aleasa la pozitia 12.

Nu uitati sa semnati depozitia scrisa, sa va treceti date de identificare pentru va putea contacta si a va transmite raportul comisiei de experti.

Timpul acordat depozitiei verbale, in cazul optiunii de participare la eveniment, este de maxim 3 minute.

Comisia de Initiere a Audierii Publice:

           DANA MARIA DINU – UGIR, CRAIOVA

           MIHAI DEMIAN – ASOCIATIA PRO TEMPORE, TURNU SEVERIN

           VALENTIN MIHALACHE – PIMM SLATINA, OLT

PETRE DUINEA – SINDICATUL AMBULANTA, VALCEA

Pentru informații detaliate despre celelalte programe cofinanțate de Uniunea Europeanã, vã invitãm sã vizitați www.fonduri-ue.ro.
Conținutul acestui material nu reprezintã în mod obligatoriu poziția oficialã a Uniunii Europene sau a Guvernului României.