Acest site este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 - Investește în oameni!
Domeniu: 
Locuri de muncă
Inițiatori: 
Alianta pentru Drepturile Omului din Romania
Asociatia Centrul de Resurse Apollo- Ploiesti
Asociatia pentru Promovarea Valorilor Europene si Dezvoltare Durabila Prahova
Camera de Comert si Industrie Prahova
Stare: 
Derulat
Data: 
25 Noiembrie 2011
Categorie: 
Audieri publice asistate
Locație:
Prahova/Ploiesti
Opinii: 
17
Participanți: 
52

Chemarea la acțiune

Descarcă Chemarea la acțiune

CHEMARE LA ACTIUNE

Viitorul acestei natiuni sta in tinerii ei. Lipsa de preocupare a guvernantilor fata de problemele lor nu este o chestie recenta. Protectia sociala, in ansamblul ei, in Romania, este pe ultimele locuri din Europa. Lipsa unor reglemetari stricte in domeniul legislatiei muncii pentru tinerii absolventi ingreuneaza accesul mai usor al acestora pe piata muncii.

In contextul crizei mondiale prelungite, dezinteresul statului fata de tineri poate avea un efect zdrobitor pe teremen lung, avand in vedere ca an de an atat absolventii de liceu cat si cei de facultate sunt dezorientati de oferetele existente pe piata muncii. Acestea sunt din ce in ce mai putine si, de cele mai multe ori neconforme cu pregatirea lor.

Lipsa unui cadrul legislativ adecvat pentru tinerii absolventi lasa la latitudinea patronilor un segment al pietei muncii important pentru dezvotarea tarii in plan socio-economic. Impactul, pe orizontala, se repercuteaza si asupra pensionarilor deoarce raportul dintre numarul contribuabililor activi (angajati, printre care se pot regasi si tinerii absolventi) si cei pasivi (pensionari) este subunitar.

Rezolvarea acestei situatii, prin modificarea Legii Uceniciei, ar crea o oportunitate pentru tinerii absolventi care, prin actul normativ mentionat anterior, se pot considera discriminati, avand in vedere ca se adreseaza numai persoanelor necalificate, cu varste cuprinse intre 16 si 25 de ani. Asa cum reiese din textul legii, categoria de varsta incadreaza atat tinerii absolventi de liceu, cat si pe cei care sunt absolventi de facultate.

Targurile de joburi pentru tineri tind sa devina simple actiuni, pentru ca experienta ceruta de angajatori devine o utopie. In masura in care Legea Uceniciei ar accepta in litera ei si tinerii absolventi, atunci angajatorul ar putea trece peste lipsa de experienta a celui care de-abia iesit de pe bancile liceului/ facultatii nu o poate justifica in mod real.

Identificarea unor facilitati pentru angajator si responsabilizarea prin lege a ucenicului pot crea o parghie pentru tinerii care acced pe piata muncii si pot sensibiliza angajatorul in acordarea unei sanse pentru solicitant. Pe de alta parte, piata muncii nu ofera intotdeauna oportunitati pentru tineri in domeniul in care ei si-au desavarsit pregatire. Acest fapt poate conduce la o recalificare si adaptare din mers a tanarului, iar Legea Uceniciei trebuie sa reglementeze si acest aspect.

Comisia Europeana a adoptat o nouă strategie UE în domeniul politicilor care vizează tineretul. Intitulată „Tineretul – Investiție și Capacitare”, noua strategie admite faptul că (1) tineretul reprezintă unul dintre cele mai vulnerabile grupuri din societate, mai ales în actuala criză economică și financiară și (2) în societatea noastră tot mai îmbătrânită, tinerii sunt o resursă prețioasă. Noua strategie are un caracter trans-sectorial, vizând atât acțiuni pe termen scurt cât și pe termen lung, care implică domenii cheie de politici care afectează tineretul Europei, în special educația, ocuparea forței de muncă, creativitatea și antreprenoriatul, incluziunea socială, sănătatea și sportul, participarea civică și voluntariatul.

Din aceste motive, Alianta pentru Drepturile Omului din Romania, Asociatia Centrul de Resurse Apollo- Ploiesti, Asociatia pentru Promovarea Valorilor Europene si Dezvoltare Durabila Prahova si Camera de Comert si Industrie Prahova va propun o dezbatere, prin procedura audierii publice, pentru identificarea unor solutii prin care Legea Uceniciei sa cuprinda in interiorul ei notiunea de tanar absolvent si sa reglemeteze accesul pe piata muncii al acestuia. De asemenea, va propunem sa identificam solutii pentru atragerea angajatorilor fata de acest segment al pietei muncii si reglemenetari pentru responsabilizarea ucenicului tanar absolvent. Solutiile viabile pe care le vom identifica constituie baza de pornire pentru modificarea Legii Uceniciei.

Va invitam asadar sa participati cu opinia Dumneavoastra la audiere publica:

Ucenicia nu trebuie sa fie un atribut al persoanelor necalificate. Tanarul absolvent de ce nu poate fi ucenic?

care va avea loc, vineri, 25 nov. 2011, intre orele 11 – 13, la Casa de Cultura a Sindicatelor, Ploiesti, Str. Cuza Voda

Initiatorii va propun sa va aplecati asupra acestei teme de stricta necesitate pentru tinerii Romaniei, sa incercam sa ne raspundem la un set de intrebari care desigur ne vor defini mai bine cadrul in care dorim sa aiba loc o posibila reforma pe subiect. Succesul acestui demers depinde intr-o masura foarte mare de disponibilitatea de a negocia a principalilor actori politici, dar si de modul în care societatea civila, incluzand aici si expertii in domeniu, vor stii sa-si puna amprenta pe aceasta actiune.

Parerea dumneavoastra conteaza si credem ca, impreuna, putem sa incurajam  decidentii politici sa tina cont de parerea societatii civile atunci cand elaboreaza sau modifica acte normative prin care reglementeaza situatia tinerilor absolventi din Romania, pe piata muncii.

Initiatorii isi doresc sa ofere un cadru de dezbateri riguros si accesibil, prin procedura de audieri publice, astfel incat o posibila agenda incarcata sa nu va opreasca sa va exprimati opinia.

Prin aceasta procedura va invitam sa va exprimati opinia in scris, de maxim 2 pagini A4, raportat la motivatia atasata. Va rugam sa o transmiteti la adresa electronica: depozitii_ploiesti@yahoo.com alaturi de formularul de inscriere completat cu una din optiunile dumneavoastra: transmiteti numai in scris, intentionati sa o sustineti si verbal la audierea publica sau doriti sa fiti simplu spectator in sala. Aceste documente se regasec la http://ucenicii.incomodph.ro

Va aducem la cunostinta ca o comisie de experti va analiza toate depozitiile depuse in scris si verbal, va efectua un raport sinteza in urmatoarele 10 zile lucratoare si va prezenta public rezultatul opiniilor colectate, completat cu concluzii si recomandari pentru decidentii politici, printr-o conferinta de presa.

In cazul in care ne-ati oferit posibilitatea contactarii, prin completarea formularului de inscriere, veti primi raportul expertilor la adresa mentionata.

Va subliniem ca regula procedurii de audiere publica solicita celor ce sunt interesati sa sustina o opinie verbala, ca aceasta sa fie prezentata intai in scris pana la data de 21 nov, orele 16:00. Opinia verbala va avea o durata de max. 2 min. pentru potentarea ideilor principale din depozitia scrisa. Nu se pot inscrie la cuvant decat cei care au transmis punctul de vedere in scris pana la data mentionata.

Pentru cei interesati, s-au colectat note bibliografice, pozitii si studii europene, alte documente privitoare la subiect, la http://ucenicii.incomodph.ro. De asemenea, se regaseste o prezentare in extenso a procedurii de audiere publica, pe care o vom aplica cu aceasta ocazie, si un posibil indrumar de formulare a opiniei in spiritul asteptarilor decidentilor publici.

Cine tace, consimte!

Avem increderea in participarea Dumneavoastra la eveniment,

Cu consideratie,

Comisia de Initiere:

Alianta pentru Drepturile Omului din Romania

Asociatia Centrul de Resurse Apollo- Ploiesti

Asociatia pentru Promovarea Valorilor Europene si Dezvoltare Durabila Prahova

Nota: Ce trebuie sa faceti pentru a va implica prin aceasta procedura?

1. sa intrati pe site-ul http://ucenicii.incomodph.ro si sa completati formularul de inscriere, exprimandu-va una din optiunile precizate;

2. sa parcurgeti motivatia descrisa de initiatori pentru acest demers;

3. sa utilizati bibiografia, daca va este util;

4. sa parcurgeti procedura de audieri publice si instructiunile de formulare a unei opinii, daca va este util;

5. va invitam sa depuneti o depozitie scrisa, de max 2 pag A4, in cadrul acestei audieri publice la adresa depozitii_ploiesti@yahoo.com pana in data de 21 nov. 2011, orele 16:00.

6. sa veniti la data si ora prezentata pentru eveniment pentru a va sustine depozitia scrisa in forma verbala, in max 2 min. Sustinerea verbala nu trebuie neaparat sa corespunda intru totul celei scrise, ci sa potenteze cele ce deja au fost exprimate in scris.

Atentie! Nu va puteti inscrie la cuvant, in cadrul evenimentului, daca nu aveti depusa o depozitie scrisa. Procedura este foarte stricta in acest sens si urmareste optiunea Dumneavoastra din formularul de inscriere. Opiniile verbale se inregistreaza pentru a fi analizate alaturi de opiniile scrise de catre o comisie de experti, ulterior evenimentului. Daca ati lasat o adresa de contact in formularul de inscriere va vom transmite rezultatele acestui proces de consultare. Tot ce se va colecta, atat scris cat si verbal, rezultatele obtinute si reflectarea in mass media se vor depune pe site-ul evenimentului

Pentru informații detaliate despre celelalte programe cofinanțate de Uniunea Europeanã, vã invitãm sã vizitați www.fonduri-ue.ro.
Conținutul acestui material nu reprezintã în mod obligatoriu poziția oficialã a Uniunii Europene sau a Guvernului României.