Acest site este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 - Investește în oameni!
Domeniu: 
Administrație publică
Inițiatori: 
Sindicatul MediaSind
Federaţia Patronatelor IMM Regiunea Centru
Consiliul Local IMM Tg-Mureş
Fundaţia CPA IMM Mureş
Asociaţia Rotaract Club Tg-Mureş
Institutul Naţional pentru Dezvoltarea Integrată a Ariilor Protejate din România
Patronatul IMM Mureş şi Blaj
Stare: 
Derulat
Data: 
22 Noiembrie 2011
Categorie: 
Audieri publice asistate
Locație:
Mureș/Tirgu Mures
Opinii: 
20
Participanți: 
40

Chemarea la acțiune

Descarcă Chemarea la acțiune

INVITAŢIE LA AUDIERE PUBLICĂ

Sindicatul MediaSind, Federaţia Patronatelor IMM Regiunea Centru, Consiliul Local IMM Tg-Mureş, Fundaţia CPA IMM Mureş, Asociaţia Rotaract Club Tg-Mureş, Institutul Naţional pentru Dezvoltarea Integrată a Ariilor Protejate din România, Patronatul IMM Mureş şi Blaj organizează marţi, 22 noiembrie 2011, la Hotel Continental din Tîrgu-Mureş, Sala Tonitza, o audiere publică care îi are ca invitați pe candidaţii la funcţiile administrației locale din cadrul alegerilor locale din 2012.

            Invităm cetățenii, organizațiile neguvernamentale și alte organizații să-și exprime în scris punctul de vedere cu privire la tema Soluţii pentru îmbunătăţirea procedurii de elaborare şi adoptare a actelor administrative normative la nivelul Primăriei Tîrgu-Mureş şi Consiliului Local Tîrgu-Mureş. Scopul audierii publice este prezentarea unor soluţii şi răspunsuri la întrebările:

Cum credeti că putem creşte calitatea procedurii de elaborae şi adoptare a actului decizional în ceea ce priveşte transparenţa acestui proces?

Cum vedeţi dvs. procesul de transparentizare a actului decizional municipal? Ar fi utilă introducerea în regulamentele de funcţionare a Primăriei/Consiliului local a unor capitole speciale privitoare la transparenţa decizională sau chiar elaborarea unui document special în acest sens;

Cum vedeţi constituirea unor comitete consultative – cu reprezentanţi din toate cartierele, mediul de afaceri, diferite categorii sociale, ONG-uri - care să aibă întâlniri periodice cu autorităţile, de preferat înaintea şedinţelor Consiliului local.

Cât de utilă consideraţi folosirea altor metode de consultare şi participare directă, ceva mai atractive pentru cetăţeni, care să asigure cadrul de dialog necesar: cafeneaua publică, simpozioane cetăţeneşti, jurii cetăţeneşti, etc.

Consideraţi necesară angajarea şi instruirea unei persoane responsabile cu informarea şi participarea cetăţenilor în luarea deciziilor publice?

Cum ar trebui să arate o strategie pe termen scurt şi mediu privind comunicarea publică a proiectelor de hotărâre normative, cu toată procedură pe care o implică?

            Audierea publică, ca formă de consultare publică, urmărește colectarea de opinii, soluții și probleme de la cetățenii comunității și sintetizarea acestora într-un raport efectuat de experți independenți. Concluziile comisiei de experţi privind soluţiile propuse în cadrul audierii vor fi prezentate public în termen de maxim o săptămână după audierea publică. Cei interesaţi să participe sunt rugaţi să-şi exprime mai întâi opinia în scris şi să o transmită la adresa de email: ligia.voro@gmail.com, împreună cu formularul de înscriere completat şi cu opţiunile participanţilor: opinie susţinută numai în scris, opinie sustinuţă inclusiv verbal la audierea publică sau simplu spectator în sală. Regulamentul de organizare a audierii, regulile de redactare a depoziţiilor și alte informații le găsiți pe: www.transparentainmures.blogspot.com sau www.transparenta.ro, la sectiunea audieri publice.

Persoane de contact: Ligia Voro – 0740-686015 (ligia.voro@gmail.com)

Bogdan Nicoară – 0744-582155 (bnicoara@gmail.co

Pentru informații detaliate despre celelalte programe cofinanțate de Uniunea Europeanã, vã invitãm sã vizitați www.fonduri-ue.ro.
Conținutul acestui material nu reprezintã în mod obligatoriu poziția oficialã a Uniunii Europene sau a Guvernului României.