Acest site este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 - Investește în oameni!
Domeniu: 
Social
Inițiatori: 
Academia de Advocacy
Stare: 
Derulat
Data: 
06 Iunie 2007
Categorie: 
Audieri publice proprii
Locație:
București/Bucuresti

Chemarea la acțiune

Descarcă Chemarea la acțiune

Chemare la acţiune

Stimata Doamna,
Stimate Domn,

Decizia Parlamentului de suspendare a Preşedintelui Băsescu, dar mai ales campania pentru referendumul de validare a acestei decizii, au prilejuit discuţii şi dezbateri destul de ample cu privire la necesitatea unei noi revizuiri a Constituţiei României.

Asociaţia Pro Democraţia împreună cu Academia Advocacy, Centrul de Resurse pentru participare publică, CENTRAS şi Societatea Jurnaliştilor Profesionişti îi invită pe toţi membrii responsabili ai societăţii civile dar şi pe cei ai partidelor politice să îşi exprime deschis părerea despre necesitatea de a revizui Constituţia României şi despre direcţiile în care această revizuire ar trebui să se îndrepte.

Iniţiatorii acestui demers doresc să invite toate părţile interesate să depună o depoziţie în cadrul unei sesiuni de audieri publice care va avea loc in data de 6 iunie 2007, începând cu orele 10.00, în Sala Top of the World, a Unzinexport Business Center (Bulevardul Iancu de Hunedoara, nr. 8, Sector 1) cu tema „Reforma constituţională - necesitate sau constrângere?".

Care este cea mai potrivită formă de guvernământ pentru a contura relaţiile dintre principalele instituţii ale ţării? Pe ce coordonate ar trebui să se contureze relaţiile dintre executiv şi legislativ? Ar trebui modificată, într-un fel sau altul, relaţia dintre cele două instituţii ale executivului românesc - Preşedinte şi Guvern? Dar structura Parlamentului, ar trebui ea prelucrată pentru a ajunge, în cele din urmă, la înlocuirea bicameralismul cu un Parlament monocameral? Acestea sunt doar câteva direcţii pe care participanţii la audierea publică "Reforma electorală - o necesitate?" sunt invitaţi să le investigheze.

Chiar dacă au fost generate de dispute şi chiar conflicte politice, dezbaterile cu privire la revizuirea Constituţiei pot avea ca final o noua Constituţie, în primul rând cu mai puţine ambiguităţi decât aceasta şi de natură a poziţiona puterile şi instituţiile statului, unele în raport cu celelalte, într-o manieră compatibilă cu nevoile de dezvoltare ale societăţii româneşti, dar şi cu evoluţiile din ultimii 17 ani. După cum se poate lesne observa însă, diferenţele de opinii sunt, de multe ori, semnificative, iar poziţiile par, în unele privinţe, ireconciliabile. De aceea, succesul demersului de revizuire a Constituţiei va depinde într-o măsură foarte mare de disponibilitatea de a negocia a principalilor actori politici, dar şi de modul în care societatea civilă, incluzând aici şi experţii în drept constituţional din mediul academic, vor şti să îşi pună amprenta pe acest proces.
Aşadar, vă invităm să depuneţi o depoziţie scrisă în cadrul acestei audieri publice. Părerea dumneavoastră contează şi credem că, împreună, putem să încurajăm decidenţii in materie de drept constituţional să ţină cont de părerea societăţii civile când modifică actul care reglementează cadrul instituţional al României.

Motivul organizării audierilor publice este de a oferi oportunitatea tuturor părţilor interesate de a-şi prezenta punctul de vedere şi de a-şi împărtăşi opiniile cu privire la această temă. Rezultatul va fi prezentat sub forma unui raport care va fi, mai apoi, remis opiniei publice şi factorilor de decizie pentru examinare şi luare în considerare.

Audierile publice sunt o forma distinctă de forumuri de dezbatere datorită regulamentului de organizare riguros. Aceste forme de consultare sunt utilizate de către democraţiile din lumea întreagă pentru a implica în mod pro-activ cetăţenii la toate nivelurile în procesul legislativ. Acestea diferă de alte forme de dezbatere publică în următoarele moduri: procedurile sunt mult mai structurate; moderatorii asigură, intenţionat, o imparţialitate şi o neutralitate strictă din punct de vedere al orientării; se respectă reguli de procedură stricte, odată cu limitări ale duratei luărilor de cuvânt.

Fiecărei părţi interesate i se va acorda ocazia de a depune depoziţii scrise cu privire la opiniile sale şi toate depoziţiile vor fi remise, făra omisiune, factorilor de decizie. În plus, toate mărturiile exprimate vor fi transcrise formal de o echipă de stenografi; toate opiniile, reprezentând majoritatea şi minoritatea, vor fi prezentate într-un raport final care va fi pregătit de experţi în materie; se va efectua o analiză detaliată şi o sinteză a tuturor depoziţiilor pe baza cărora se redactează recomandări, iar raportul final va fi prezentat tuturor participanţilor, reprezentanţilor mass-media şi factorilor de decizie; va fi conceput un calendar formal al acţiunilor ulterioare în care se vor examina şi evalua acţiunile factorilor de decizie în urma prezentării recomandărilor şi rapoartelor remise.

Procedura după care se va desfăşura această sesiune de audieri publice a fost astfel concepută încât să asigure exprimarea liberă a tuturor opiniilor în legătură cu această problemă. În plus, Comisia de Organizatori care asigură prelucrarea informaţiilor colectate cu prilejul depunerii mărturiilor este independentă şi are expertiza profesională de a reţine toate punctele de vedere relevante, fără a fi influenţată în vreun fel.

Membrii Comisiei de Organizatori sunt: Cristian Pîrvulescu - Preşedintele Asociaţiei Pro Democraţia, Radu Nicosevici - Preşedintele Academiei de Advocacy, Robert Turcescu - Preşedintele Societăţii Jurnaliştilor Profesionişti, Zoe Petre - istoric şi fost consilier prezidenţial, Dorel Şandor - consultant, Relu Fenechiu - Preşedintele Comisiei pentru administraţie publică, Camera Deputaţilor, Simon Geissbühler, Secretar I - Ambasada Elveţiei.

Daca doriti sa depuneti o depozitie scrisa, o puteti face trimitand-o pe adresa depozitii@audieripublice.ro şi înscriidu-vă pe formularul disponibil online la www.constitutie.audieripublice.ro până la data de 5 iunie 2007.

Dacă doriţi doar să asistaţi la audierea publică, termenul limita de înscriere este de 5 iunie 2007, pe acelasi formular accesibil la www.apd.ro/audieripublice.

Pentru eventuale nelămuriri, ne puteţi scrie la adresa apd@apd.ro.

Pentru informații detaliate despre celelalte programe cofinanțate de Uniunea Europeanã, vã invitãm sã vizitați www.fonduri-ue.ro.
Conținutul acestui material nu reprezintã în mod obligatoriu poziția oficialã a Uniunii Europene sau a Guvernului României.