Acest site este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 - Investește în oameni!
Domeniu: 
Social
Inițiatori: 
Academia de Advocacy
Stare: 
Derulat
Data: 
29 Iunie 2007
Categorie: 
Audieri publice proprii
Locație:
Timiș/Timisoara

Chemarea la acțiune

Descarcă Chemarea la acțiune

 

Stimata Doamna,
Stimate Domn,
Sistemul electoral prin care sunt alesi senatorii si deputaţii are o importanta cruciala in influentarea anumitor aspecte ale vietii politice si sociale si are rol de catalizator in reforma partidelor politice romanesti.

Necesitatea consensului pe o formulă agreată de principalele partide parlamentare şi susţinută de societatea românească reprezintă o necesitate pentru succesul reformei electorale pe care nu o dorim pentru un mandat sau două, ci care să asigure o construcţie insituţională pe termen lung, indiferent de partidul care se afla, la un moment dat, la putere. Dar care sa fie sistemul electoral potrivit pentru Romania zilelor noastre? Care ar fi parghiile electorale prin care putem responsabiliza alesii nostri? Care sistem electoral asigura intarirea relatiei dintre alegatori si alesi, supletea, flexibilitatea si stabilitatea procesului pe termen mediu?

Pentru a incerca sa raspundem acestor probleme care preocupa in egala masura partidele politice, societatea civila si mediul de afaceri, Academia de Advocacy impreuna cu Asociatia ProDemocratia, Societatea Jurnalistilor Profesionisti, Centrul de Resurse pentru Participare Publica, Centrul de Asistenta pentru Organizatii Neguvernamentale CENTRAS, doresc sa invite toti membrii responsabili ai partidelor politice, ai societatii civile si parlamentarii corespunzator Regiunii Vest sa i se alature la o sesiune de audieri publice. De ce? Pentru ca acolo, toti putem exprima deschis si eficient opinia asupra unei teme publice de prioritate. Aportul dvs. este necesar pentru a asigura introducerea unei schimbari publice corespunzatoare, pe o solutie acceptata majoritar.

Asadar, va invitam sa va faceti o depozitie in cadrul acestor audieri publice. Parerea dvs. conteaza si credem ca impreuna putem sa incurajam decidentii in materie de politici publice sa tina cont de opinia noastra, cand redacteaza legislatia de care depinde viitorul sistem electoral.

Initiatorii doresc sa invite toate partile interesate la o sesiune de audieri publice pe tema:

Omul sau Lista?
Ce sistem electoral ne reprezinta cel mai bine interesele?
Aceasta va avea loc in data de  29 iunie 2007, intre orele 11:30 si 14, in sala de conferinte a Casei Adam Muller Gutenbrunn, din Timisoara, str. Gh Lazar, nr 10-12.

Scopul audierilor este de a crea o oportunitate ca toate partile interesate sa isi prezinte punctul de vedere si sa impartaseasca opiniile cu privire la aceasta tema. Rezultatul va fi prezentat sub forma unui raport care va fi mai apoi remis opiniei publice si factorilor de decizie pentru examinare si luare in consideratie.

Audierile publice sunt distincte de alte forumuri de dezbatere datorita regulamentului de organizare riguros. Aceste forme de consultare sunt utilizate de catre democratiile din lumea intreaga pentru a implica in mod pro-activ cetatenii la toate nivelurile in procesul legislativ1. Audierile publice sunt distincte de alte forme de dezbatere publica in urmatoarele moduri:

Procedurile sunt mult mai structurate; moderatorii asigura intentionat o impartialitate si neutralitate stricta din punct de vedere al partizanatului; se respecta reguli de procedura stricte, odata cu limitari ale duratei luarilor de cuvant;

Fiecarei parti interesate i se va acorda ocazia de a depune depozitii scrise, de maxim 2 pagini, cu privire la opiniile sale si toate marturiile vor fi remise fara omisiune factorilor de decizie; Toate marturiile verbal exprimate, vor fi transcrise formal de o echipa de stenografi; Toate opiniile, reprezentand majoritatea si minoritatea, vor fi prezentate intr-un raport final, care va fi pregatit de experti in materie. Acestia vor efectua o analiza detaliata si o sinteza a tuturor depozitiilor scrise si verbale, pe baza carora se vor redacta recomandari. Raportul final va fi prezentat tuturor participantilor, reprezentantilor mass-media si factorilor de decizie.

Se va concepe un calendar formal al actiunilor ulterioare in care se vor examina si evalua actiunile factorilor de decizie in urma prezentarii recomandarilor si rapoartelor remise.

Regulamentul dupa care se va desfasura aceasta sesiune de audieri publice a fost astfel conceput incat sa asigure exprimarea libera a tuturor opiniilor in legatura cu aceasta problema. In plus, echipa care asigura prelucrarea informatiilor colectate cu prilejul depunerii marturiilor este independenta si are expertiza profesionala de a retine toate punctele de vedere relevante, fara a fi influentata de prejudecati politice, economice si sociale.

In masura in care sunteti interesati sa participati la sesiunea de audieri publice, va rugam sa completati formularul de inregistrare atasat sau care poate fi accesat on line, prin click aici. Pentru a va sprijini in formularea opiniei, va rugam sa parcurgeti documentul Motovatia audierii si sa accesati bibliografia identificata pentru subiectul in dezbatere. Acestea pot fi accesate on line la adresa www.uninominal.audieripublice.ro. Pentru eventuale nelamuriri, va rugam sa luati legatura cu Radu Nicosevici, mobil: 0722 503 136, e-mail: radu@advocacy.ro. Depozitiile se transmit electronic, la adresa depozitii@audieripublice.ro, pana joi, 28 iunie 2007, orele 24.

Radu Nicosevici
Presedinte AA
Cristian Pirvulescu
Presedinte APD
Robert Turcescu
Presedinte SPJ
Oana Preda
Director CeRe
Viorel Micescu
Director CENTRAS
                                              
                                              
Timisoara la 25 iunie 2007

Pentru informații detaliate despre celelalte programe cofinanțate de Uniunea Europeanã, vã invitãm sã vizitați www.fonduri-ue.ro.
Conținutul acestui material nu reprezintã în mod obligatoriu poziția oficialã a Uniunii Europene sau a Guvernului României.