Acest site este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 - Investește în oameni!
Domeniu: 
Dialog social
Inițiatori: 
Academia de Advocacy
Stare: 
Derulat
Data: 
26 Februarie 2007
Categorie: 
Audieri publice proprii
Locație:
Ilfov/Bucuesti

Chemarea la acțiune

Descarcă Chemarea la acțiune

Chemare la actiune

Stimata Doamna, Stimate Domn, 

Cu totii dorim sa avem acces la factorii de decizie si sa putem sa le aducem la cunostinta punctele noastre de vedere. Cu totii ne simtim direct afectati de politicile publice si am dori sa fim consultati cand astfel de decizii sunt luate. Asa stand lucrurile, barierele din calea liberului acces ne limiteaza capacitatea de a avea impact la nivelul politicile publice.

Academia de Advocacy, Asociatia Pro Democratia si Societatea Jurnalistilor Profesionisti ii invita pe toti membrii responsabili ai societatii civile dar si pe cei ai mediului de afaceri sa isi exprime deschis parerea despre necesitatea de a reglementa sau nu posibilitatea de a comunica deschis cu factorii de decizie, pe scurt, de a face lobby. Aportul dvs. este necesar pentru a asigura conturarea unei politici publice corespunzatoare, in cazul in care o reglementare in acest domeniu este necesara.

Initiatorii acestui demers doresc sa invite toate partile interesate sa depuna o depozitie in cadrul unei sesiuni de audieri publice, care va avea loc in data de 26 Februarie 2007, intre orele 10.00 si 13.30, in Sala Nicolae Balcescu, a Palatului Parlamentului, Str. Izvor nr. 2-4, Bucuresti cu tema „Lobby - intre grupuri de interese si politici publice?".

Daca Parlamentul ar decide ca putem comunica propuneri alesilor numai prin intermediari profesionisti, oare am mai avea aceleasi oportunitati de a dialoga? Avem capacitatea necesara si limbajul adecvat pentru a dialoga cu decidentii politici? Cunoastem, in suficienta masura, procesul legislativ in asa fel incat sa nu pierdem oportunitatea implicarii si exprimarii opiniei grupului pe care il reprezentam? Acestea sunt doar cateva intrebari care preocupa in egala masura societatea civila si mediul de afaceri, intrebari carora organizatorii acestei audieri publice doresc sa le vina in intampinare.

Asadar, va invitam sa depuneti o depozitie scrisa in cadrul acestei audieri publice. Parerea dvs. conteaza si credem ca, impreuna, putem sa incurajam decidentii in materie de politici publice sa tina cont de parerea societatii civile cand redacteaza legislatia de care depinde viitorul activitatilor de lobby.

Motivul organizarii audierilor publice este de a oferi oportunitatea tuturor partilor interesate de a-si prezenta punctul de vedere si de a-si impartasi opiniile cu privire la aceasta tema. Rezultatul va fi prezentat sub forma unui raport care va fi mai apoi remis opiniei publice si factorilor de decizie pentru examinare si luare in considerare.

Audierile publice sunt o forma distincta de forumuri de dezbatere datorita regulamentului de organizare riguros. Aceste forme de consultare sunt utilizate de catre democratiile din lumea intreaga pentru a implica in mod pro-activ cetatenii la toate nivelurile in procesul legislativ. Acestea difera de alte forme de dezbatere publica in urmatoarele moduri: procedurile sunt mult mai structurate; moderatorii asigura intentionat o impartialitate si o neutralitate stricta din punct de vedere al orientarii; se respecta reguli de procedura stricte, odata cu limitari ale duratei luarilor de cuvant.

Fiecarei parti interesate i se va acorda ocazia de a depune depozitii scrise cu privire la opiniile sale si toate depozitiile vor fi remise, fara omisiune, factorilor de decizie. In plus, toate marturiile exprimate vor fi transcrise formal de o echipa de stenografi; toate opiniile, reprezentand majoritatea si minoritatea, vor fi prezentate intr-un raport final care va fi pregatit de experti in materie; se va efectua o analiza detaliata si o sinteza a tuturor depozitiilor pe baza carora se redacteaza recomandari, iar raportul final va fi prezentat tuturor participantilor, reprezentantilor mass-media si factorilor de decizie; va fi conceput un calendar formal al actiunilor ulterioare in care se vor examina si evalua actiunile factorilor de decizie in urma prezentarii recomandarilor si rapoartelor remise.

Procedura dupa care se va desfasura aceasta sesiune de audieri publice a fost astfel conceputa incat sa asigure exprimarea libera a tuturor opiniilor in legatura cu aceasta problema. In plus, Comisia de Organizatori care asigura prelucrarea informatiilor colectate cu prilejul depunerii marturiilor este independenta si are expertiza profesionala de a retine toate punctele de vedere relevante, fara a fi influentata de prejudecati politice si economice.

Membrii Comisiei de Organizatori sunt: Cristian Pirvulescu - Presedintele Asociatiei Pro Democratia, Radu Nicosevici - Presedintele Academiei de Advocacy, Robert Turcescu - Presedintele Societatii Jurnalistilor Profesionisti, Dorel Sandor - Directorul Centrului pentru Studii Politice si Analize Comparative, Senatorul Peter Eckstein Kovacs - Presedintele Comisiei juridice, de numiri, disciplina, imunitati si validari, Ioana Avadani - Directorul Executiv al Centrului pentru Jurnalism Independent si Zoe Petre - istoric si fost consilier prezidential.

Daca doriti sa depuneti o depozitie scrisa, o puteti face trimitand-o pe adresa depozitii@audieripublice.ro si inscriidu-va pe formularul disponibil online la www.advocacy.ro sau www.apd.ro/audieripublice pana la data de 15 februarie 2007.

Daca doriti doar sa asistati la audierea publica, termenul limita de inscriere este de 23 februarie 2007 pe acelasi formular accesibil la www.advocacy.ro sau www.apd.ro/audieripublice.

Pentru eventuale nelamuriri ne puteti scrie la adresa office@advocacy.ro sau apd@apd.ro.

    
Radu Nicosevici
Academia de Advocacy

Cristian Pirvulescu

Asocaitia Pro Democratia

Robert Turcescu Societatea Jurnalistilor Profesionisti

 

Pentru informații detaliate despre celelalte programe cofinanțate de Uniunea Europeanã, vã invitãm sã vizitați www.fonduri-ue.ro.
Conținutul acestui material nu reprezintã în mod obligatoriu poziția oficialã a Uniunii Europene sau a Guvernului României.