Acest site este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 - Investește în oameni!
Domeniu: 
Dialog social
Inițiatori: 
Grupul Lobby pentru dialog social real
Stare: 
Derulat
Data: 
10 Decembrie 2011
Categorie: 
Audieri publice asistate
Locație:
Vrancea/Focsani
Opinii: 
16
Participanți: 
150

Comunicat post audiere

Descarcă Comunicat post audiere

COMUNICAT POST-EVENIMENT

AUDIERE PUBLICĂ

LEGEA DIALOGULUI SOCIAL – O LEGE PENTRU DIALOG REAL SAU PENTRU DICTATURĂ?

Grupul de iniţiativă „Lobby pentru dialog social real” a realizat o audiere publică cu tema „LEGEA DIALOGULUI SOCIAL – O LEGE PENTRU DIALOG REAL SAU PENTRU DICTATURĂ?”, ce a avut loc sâmbătă, 10 dec. 2011, ora 10,00, în Sala Mică a Casei de Cultură a Sindicatelor din Focşani, str. D. Cantemir, nr. 1.

Scopul audierii publice a fost prezentarea unor puncte de vedere cu privire la caracterul democratic sau antidemocratic a Legii dialogului social, impactul asupra activităţii sindicatelor şi a relaţiei angajator-salariaţi-reprezentanţi ai salariaţilor, identificarea poziţiilor faţă de această lege, adoptarea poziţiei viitoare a grupului de iniţiativă faţă de acestă lege.

 Cetăţeni, salariaţi, sindicalişti, reprezentanţi ai sindicatelor, reprezentanţi ai patronatelor şi manageri şi-au exprimat în scris punctul de vedere cu privire la următoarele aspecte:

- asigură Legea dialogului social libertatea de organizare a sindicatelor?

- asigură Legea dialogului social cadrul şi condiţiile de realizare a activităţii sindicatelor pentru apărarea drepturilor salariale şi profesionale ale salariaţilor?

- asigură Legea dialogului social un dialog social real între patronate-salariaţi-sindicate-reprezentanţi ai salariaţilor?

- respectă Legea dialogului social convenţiile internaţionale la care România este parte, legislaţia ONU şi legislaţia europeană cu privire la organizarea şi functionarea sindicatelor, a raporturilor dintre patronate şi salariaţi?

- având în vedere că Legea dialogului social a fost declarată constituţională, dacă legea nu respectă totuşi drepturile şi libertăţile democratice, ce soluţii ar fi pentru pentru a se ajunge la o lege a dialogului social cu caracter democratic?

 Audierea publică, ca formă de consultare publică, a urmărit colectarea de opinii, soluţii şi probleme de la cetăţenii comunităţii şi sintetizarea acestora într-un raport efectuat de experţi independenţi. Un astfel de exerciţiu democratic întăreşte comunitatea şi contribuie la realizarea unor politici publice potrivite acesteia.

 La audierea publică au mai participat: comisia de experţi, reprezentanţi mass media, deputatul Ciprian Nica şi reprezentanţi ai diverselor grupuri de interese.

 Comisia de experţi a fost formată din: 

  • Angelica CHIRILĂ - avocat în Baroul Galaţi, lector univ. dr. în Drept Penal, Universitatea DANUBIUS Galaţi;
  • Gică ABEABOIERU - avocat Baroul Vrancea;
  • Elena Narcisa VATAMANU - jurist Vincon Vrancea.

 Specialişti din domeniul legislaţiei, Comisia de Experţi va însuma într-un raport final toate propunerile făcute în cadrul audierii şi va formula concluziile acesteia. Raportul final va fi prezentat public în data de 28 decembrie 2011, ora 11 în cadrul unei conferinţe de presă ce va avea loc la sediul SLI Vrancea. Ulterior audierii publice, grupul de iniţiativă va întreprinde si alte demersuri pentru ca Legea dialogului social să devină o lege în consens cu legislaţia ONU, legislaţia Uniunii Europene, convenţii internaţionale la care România este parte.

Această audiere publică face parte dintr-un ciclu mai larg de acţiuni de lobby şi advocacy pentru modificarea Legii dialogului social în sensul respectării drepturilor şi libertăţilor democratice. Până în prezent am depus propuneri de modificare a Legii dialogului social (în formatul cerut parlamentarilor) la parlamentari din Galaţi şi Brăila.

Motivaţia completă a temei audierii publice, bibliografia, regulamentul de organizare, regulile de redactare a depoziţiilor scrise, formularul de înscriere le găsiţi pe acest blog la pagina Audierea publică.

 Cererile de înscriere pentru participare şi depoziţiile scrise au fost transmite grupului de iniţiativă pe e-mail: lobbydialogsocialreal@gmail.com.

Acţiunea a beneficiat de sprijinul Asociaţiei Pro-Democraţia, filiala Galaţi,  Sindicatului „Solidaritatea” al Metalurgiştilor din România, Federaţiei „Solidaritatea Virgil Săhleanu” a Metalurgiştilor din România, Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, Sindicatului Liber „Educaţia” Galaţi, Sindicatului din Învăţământ Vrancea.

 

Grupul de iniţiativă:

Adrian Andrăşescu (Galaţi), preşedinte, Sindicatul Liber „Educaţia” Galaţi, tel. 0722260052; 0754044828;

Emil Tudor (Focşani), preşedinte, Sindicatul din Învăţământ Vrancea, tel. 0731301509;

Sebastian Şoimu (Galaţi), asistent universitar drd, Facultatea de Comunicare şi Relaţii Internaţionale, Universitatea „Danubius” Galaţi, tel: 0741160203

Nu uitaţi: puteţi comenta pe acest blog sau ne puteţi scrie pe adresa lobbydialogsocialreal@gmail.com.

 

Pentru informații detaliate despre celelalte programe cofinanțate de Uniunea Europeanã, vã invitãm sã vizitați www.fonduri-ue.ro.
Conținutul acestui material nu reprezintã în mod obligatoriu poziția oficialã a Uniunii Europene sau a Guvernului României.