Acest site este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 - Investește în oameni!

Anunțul de organizare

Descarcă Anunțul de organizare

Comunicat de presă

Cluj-Napoca, 26 octombrie 2011

 

 

AUDIERE PUBLICĂ PE TEMA

" Durata studiilor în învăţământul liceal scade de la 4 la 3 ani. Creştem astfel calitatea în educaţie?   "

 

Grupul de iniţiativă „Lobby pentru Cluj”, Sindicatul Liber al Învăţământului Preuniversitar Clujean şi Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ organizează joi, 3 noiembrie 2011, ora 14.00, la Hotel Victoria din Cluj-Napoca, o audiere publică cu candidaţii la funcţiile administrației locale din cadrul alegerilor locale din 2012.             În ultimii 21 de ani s-au făcut numeroase schimbări în învăţământul preuniversitar. Impactul acestor  experimente susţine afirmaţia că acest sector este departe de a fi reformat. Numai educaţia poate garanta progresul economic, dezvoltarea culturală, afirmarea cu drepturi egale a naţiunii române în comunitatea internaţională. La noi, educaţia este prima sacrificată, supusă reducţiilor bugetare, comasărilor de şcoli şi restrângerilor de posturi. Schimbările din sistemul educaţional vor avea efecte iremediabile în toate componentele societăţii, mai ales că în ultima vreme aceste schimbări s-au întreprins fără un studiu de impact realist şi în dispreţul dialogului social. Într-un domeniu atât de complex, în care nimeni nu poate fi sigur, puterea şi-a permis să eludeze până şi dezbaterea parlamentară. Mai mult, angajarea raspunderii Guvernului pe Legea Educatiei Nationale face si mai dificila aceasta reformare a sistemului educational.                                                                 Legea educaţiei nu oferă decât cadrul general pentru o reformă. Cele peste 100 de metodologii care trebuiau sa apara in termne de 8 luni de la intrarea in vigoare a legii vor clarifica sau nu posibilitatea acestei reforme. Printre modificarile de esenta a legii este si cea legata de ciclurile de invatamant. Astfel daca in  vechea lege aveam 4 ani de gradinita, 4 ani de invatmant primar, 4 ani de invatamant gimnazial si 4 ani de liceu, actuala lege prevede  ca  sistemul national de invatamant preuniversitar cuprinde urmatoarele niveluri: a) educatia timpurie (0-6 ani), formata din nivelul anteprescolar (0-3 ani) si invatamantul prescolar (3-6 ani), care cuprinde grupa mica, grupa mijlocie si grupa mare; b) invatamantul primar, care cuprinde clasa pregatitoare si clasele I-IV; c) invatamantul secundar, care cuprinde: (i) invatamantul secundar inferior sau gimnazial, care cuprinde clasele V-IX; (ii) invatamantul secundar superior sau liceal, care cuprinde clasele de liceu X-XII/XIII, cu urmatoarele filiere: teoretica, vocationala si tehnologica; d) invatamantul profesional, cu durata intre 6 luni si 2 ani; e) invatamantul tertiar nonuniversitar, care cuprinde invatamantul postliceal.                                                                  Trebuie remarcat ca la nivelul Uniunii Europene nu exista o directiva in ceea ce prevede durata invatamantului obligatoriu, a examenului de Bacalaureat sau a ciclurilor de invatamant. Decizia apartine fiecărui stat membru

Scopul audierii publice este prezentarea unor soluţii în ceea ce priveste invatamantul liceal raspunzand la următoarele întrebări majore:

● Cum credeti că putem creşte calitatea în educaţie? Revenind la cei 4 ani de liceu? Păstrând structura actuală, de 3 ani, dar regândind structura Curriculei Naţionale?

Cum vor fi afectate competenţele generale, conţinuturile şi aptitudinile pe care le reglementează programele scolare prin diminuarea unui an din ciclul liceal

Cum ar putea contribui administratia locala si invatamantul universitar la cresterea calitatii invatmantului liceal, in noul contex al Legii Educatiei Nationale?

Cum ar putea fi motivaţi profesorii să se implice în acest dificil proces de schimbare, ştiind că meseria de profesor nu mai este atât de atractivă? Cine ar avea capacitatea de a-i forma si consilia pe profesori în această direcţie?

Această audiere publică este a doua tema abordata de grupul Lobby pentru Cluj, dupa precedenta „Pastram medicii acasa sau ii servim pe tava strainilor?” desfasurata in luna spetembrie si face parte dintr-un ciclu mai larg de consultări publice, care au ca temă principală „Calitatea vieţii în municipiul Cluj-Napoca”,

Grupul de iniţiativă „Lobby pentru Cluj” invită membrii comunităţii clujene să participe la acest exerciţiu democratic, prin care se abordează o temă de actualitate. Cetăţenii care doresc să participe la audiere, sunt invitaţi să realizeze depoziţii (opinii) pe care să le expedieze la adresa lobbypentrucluj@gmail.com până în data 2 noiembrie. Toate depoziţiile vor fi centralizate şi transmise comisiei de experţi. În conţinutul acestora, depozanţii trebuie să răspundă la întrebările din motivaţia audierii, care se găseşte pe http://lobbypentrucluj.blogspot.com/. Deponenţii care doresc, pot susţine, în cadrul audierii publice, timp de două minute, depoziţiile depuse, care nu trebuie să depăşească 2 pagini. Persoanele care nu au depus o depoziţie, nu vor putea să-şi exprime opinia în faţa celor prezenţi. Intrarea este liberă pentru toţi cei interesaţi.

 

La audiere vor participa şi specialişti pe diverse domenii din Cluj–Napoca, care vor forma Comisia de Experţi, Inspector scolar general prof. Hodorogea Anca Cristina,    Prof. Corega Constantin (Diector Colegiul “Emil Racovita” Cluj-Napoca),    Prof. Cuibus Valentin (Diector Palatul Copiilor Cluj),    Prof. Arion Hadrian (inspector istorie – Inspectoratul Scolar Judetean Cluj). Membrii comisiei vor însuma într-un raport final toate propunerile făcute în cadrul audierii şi vor formula concluziile acesteia. Acesta va fi prezentat public în data 10 noiembrie 2011în cadrul unei conferinţe de presă. Ulterior, „Lobby pentru Cluj” va semna un protocol de poziţie cu fiecare candidat la funcţia de primar, pentru ca, pe durata exercitării mandatului, partidul din care face parte să materializeze propunerile făcute în cadrul audierii.

                Mai multe informaţii despre temă, formatul şi conţinutul depoziţiilor se găsesc pe http://lobbypentrucluj.blogspot.com/.

 

***

Grupul de iniţiativă „Lobby pentru Cluj” este format din 14 reprezentanţi ai societăţii civile din Cluj şi fac parte din diverse structuri cum ar fi asociaţii, sindicate, organizaţii studenţeşti. Audierea publică este organizată cu sprijinul Academiei de Advocacy, organizaţia care prin intermediul proiectului „Partener Activ şi Implicat”  va scoate pe piaţă primii experţi în lobby şi advocacy certificaţi UECNCFPA. Organizatorii audierii publice sunt participanţi la cursul de lobby şi advocacy, la care au mai participat reprezentanţi de sindicate, patronate, camere de comerţ, asociaţii de IMM-uri, organizaţii neguvernamentale şi asociaţii de jurnalişti din regiunea Nord – Vest.

Pentru mai multe detalii sau informaţii:

Ludmila Pop

Coordonator Relaţii Publice

0743.316.947

ludmila.pop@aol.com

http://lobbypentrucluj.blogspot.com/

 

Pentru informații detaliate despre celelalte programe cofinanțate de Uniunea Europeanã, vã invitãm sã vizitați www.fonduri-ue.ro.
Conținutul acestui material nu reprezintã în mod obligatoriu poziția oficialã a Uniunii Europene sau a Guvernului României.