Acest site este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 - Investește în oameni!
Stare: 
Derulat
Data: 
19 Noiembrie 2007
Categorie: 
Audieri publice proprii
Locație:
București/Bucuresti

Chemarea la acțiune

Descarcă Chemarea la acțiune

CHEMARE LA ACTIUNE

Stimata Doamna,
Stimate Domn,

Sistemul electoral prin care sunt alesi senatorii si deputatii are o importanta cruciala in influentarea anumitor aspecte ale vietii politice si sociale si are rol de catalizator in reforma partidelor politice romanesti.
Academia de Advocacy doreste sa invite toate partile interesate ale societatii civile la o sesiune de audieri publice pe tema:

Disputa uninominala, de la iluzie la realitate.
Ce sistem electoral uninominal ne reprezinta cel mai bine interesele?

in data de 19 noiembrie 2007, intre orele 12:00 si 14:00, in Palatul Parlamentului, Bucuresti, Camera Deputatilor, Intrarea Izvor nr. 2, in sala Nicolae Balcescu, intrarea A3S2.

    Populatia nu intelege inca diferentele dintre cele doua sisteme electorale in privinta efectelor si consecintelor pe termen lung.
In lipsa unei dezbateri publice largi si a unei campanii de informare publica sustinute, riscam sa schimbam un sistem vechi cu unul nou, doar pentru iluzia unei imbunatatiri sperate.
Suntem in situatia de a schimba sistemul electoral fara stiinta efectelor si fara o evaluare aprofundata a alternativelor, cunoscute pe larg de cetateni. In lipsa unei implicari in procesul participativ a actorilor interesati, a cunoscatorilor in domeniu pentru gasirea solutiei optime pentru societatea romaneasca a acestui moment, solutie care sa raspunda asteptarilor celor mai multi dintre cetateni, putem risca un nou experiment ale carui rezultate nedorite, unii le anticipeaza deja.
    Astazi, cetatenii doresc o ruptura cu clasa politica corupta ce a guvernat pana acum Romania si spera ca reformarea clasei politice se poate realiza prin votul dat pentru persoane si nu pentru liste de partid. Electoratul vrea sa stie ca este reprezentat de cel pe care l-a votat direct si ca acesta va raspunde direct in fata sa pentru performantele sale postelectorale. Dar ce parghii de control va avea cetateanul in timpul mandatului oferit prin vot?
    Reprezentarea majoritara reduce numarul de partide reprezentate în Parlament, creand un sistem cu doua partide mari care pot alterna la guvernare, dar este nedreapta cu partidele mici. Reprezentarea proportionala are avantajul ca reflecta mai fidel votul alegatorului, dar faramiteaza excesiv spectrul politic si impune guvernarea prin coalitii guvernamentale postelectorale care, pana acum, s-au dovedit nefunctionale si au generat crize politice in Romania.

In urma a nenumarate dezbateri, s-au conturat discutii pe doua paliere separate:

Vot pentru liste de partid sau vot pentru persoane?
Reprezentare proportionala (felia fiecaruia este proportionala cu numarul de voturi adunate) sau reprezentare majoritara (castigatorul ia totul)?

Necesitatea consensului pe o formula agreata, sustinuta de societatea romaneasca, reprezinta o necesitate pentru succesul reformei electorale, pe care nu o dorim pentru un mandat sau doua, ci care sa asigure o constructie insitutionala pe termen lung, indiferent de partidul care se afla, la un moment dat, la putere. Dar care sa fie sistemul electoral potrivit pentru Romania zilelor noastre? Care ar fi parghiile electorale prin care putem responsabiliza alesii nostri? Care sistem electoral asigura intarirea relatiei dintre alegatori si alesi, supletea, flexibilitatea si stabilitatea procesului pe termen mediu?
    Pentru a incerca sa raspundem acestor probleme care preocupa in egala masura partidele politice, societatea civila si mediul de afaceri, Academia de Advocacy doreste sa invite toti membrii responsabili ai societatii civile sa i se alature la o sesiune de audieri publice. De ce? Pentru ca acolo, toti putem exprima deschis si eficient opinia asupra unei teme publice de prioritate. Aportul dvs. este necesar pentru a asigura introducerea unei schimbari publice corespunzatoare, pentru identificarea unei solutii clare in favoarea alegatorului roman.
    Asadar, va invitam sa va faceti o depozitie in cadrul acestor audieri publice. Parerea dvs. conteaza si credem ca si prin acest demers putem sa incurajam decidentii in materie de politici publice sa tina cont de opinia noastra, cand redacteaza legislatia de care depinde viitorul sistem electoral romanesc.
Cu increderea in participarea Dumneavoastra la eveniment,

Organizator: Academia de Advocacy
Radu Nicosevici - presedinte

Scopul audierilor este de a crea o oportunitate ca toate partile interesate sa isi prezinte punctul de vedere si sa impartaseasca opiniile cu privire la aceasta tema. Rezultatul va fi prezentat sub forma unui raport care va fi mai apoi remis opiniei publice si factorilor de decizie pentru examinare si luare in consideratie.
Audierile publice sunt distincte de alte forumuri de dezbatere datorita regulamentului de organizare riguros. Aceste forme de consultare sunt utilizate de catre democratiile din lumea intreaga pentru a implica in mod pro-activ cetatenii la toate nivelurile in procesul legislativ. Audierile publice sunt distincte de alte forme de dezbatere publica in urmatoarele moduri: Procedurile sunt mult mai structurate; moderatorii asigura intentionat o impartialitate si neutralitate stricta din punct de vedere al partizanatului; se respecta reguli de procedura stricte, odata cu limitari ale duratei luarilor de cuvant;
Fiecarei parti interesate i se va acorda ocazia de a depune depozitii scrise, de maxim 2 pagini, cu privire la opiniile sale si toate marturiile vor fi remise fara omisiune factorilor de decizie; Toate marturiile verbal exprimate, vor fi transcrise formal de o echipa de stenografi; Toate opiniile, reprezentand majoritatea si minoritatea, vor fi prezentate intr-un raport final, care va fi pregatit de experti in materie. Acestia vor efectua o analiza detaliata si o sinteza a tuturor depozitiilor scrise si verbale, pe baza carora se vor redacta recomandari. Raportul final va fi prezentat tuturor participantilor, reprezentantilor mass-media si factorilor de decizie.
Regulamentul dupa care se va desfasura aceasta sesiune de audieri publice a fost astfel conceput incat sa asigure exprimarea libera a tuturor opiniilor in legatura cu aceasta problema. In plus, echipa care asigura prelucrarea informatiilor colectate cu prilejul depunerii marturiilor este independenta si are expertiza profesionala de a retine toate punctele de vedere relevante, fara a fi influentata de prejudecati politice, economice si sociale. Procedura se regaseste, prezentata in extenso, la adresa procedura de audieri publice.
In masura in care sunteti interesati sa participati la sesiunea de audieri publice, va rugam sa completati formularul de inregistrare atasat sau care poate fi accesat on line, prin click aici. Pentru a va sprijini in formularea opiniei, va rugam sa parcurgeti documentul Motivatia audierii si sa accesati bibliografia identificata pentru subiectul in dezbatere. Acestea pot fi accesate on line la adresa www.votuninominal.audieripublice.ro. Pentru eventuale nelamuriri, va rugam sa luati legatura cu Radu Nicosevici, mobil: 0722 503 136, e-mail: radu@advocacy.ro sau Corina Dragomirescu, mobil: 0722 460 548, e-mail: corina@advocacy.ro . Depozitiile se transmit electronic, la adresa depozitii@audieripublice.ro, pana sambata, 17 noiembrie 2007, orele 24. Va reamintim ca fiecare vorbitor va avea la dispozitie 3 minute pentru sustinerea ideilor principale din depozitia scrisa. Nu se pot inscrie la cuvant decat cei care au transmis depozitia scrisa pana la data si ora mentionata mai sus.

Pentru informații detaliate despre celelalte programe cofinanțate de Uniunea Europeanã, vã invitãm sã vizitați www.fonduri-ue.ro.
Conținutul acestui material nu reprezintã în mod obligatoriu poziția oficialã a Uniunii Europene sau a Guvernului României.