Acest site este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 - Investește în oameni!
Domeniu: 
Dezvoltare rurală
Inițiatori: 
Coalitia Lumina
Stare: 
Derulat
Data: 
13 Ianuarie 2012
Categorie: 
Audieri publice asistate
Locație:
Buzău/Buzau
Opinii: 
18
Participanți: 
60

Chemarea la acțiune

Descarcă Chemarea la acțiune

CHEMAREA LA ACŢIUNE

CUM  SĂ  FACEM  SĂ  AVEM  CURENT  ELECTRIC, FĂRĂ  SĂ  AFECTĂM  NATURA?

Cum s-a ajuns ca in mileniul III zona Siriu - Crasna să nu fie electrificata si 51 de gospodarii să nu fie racordate la sistemul de electrificare?

La sfârşitul anului 2012, există o zonă întinsă pe aproape 18 km de-a lungul DN 10 Buzău-Braşov, de la Barajul Siriu, comuna Siriu, judeţul Buzău, până la Crasna, comuna Sita Buzăului, judeţul Covasna. În această zonă există cătune izolate în care mai locuiesc oameni, de unde mai pleacă copii la şcoală. În ultimii 20 de ani, în această zonă muntoasă deosebit de frumoasă, de-a lungul lacului de acumulare s-au construit numeroase pensiuni turistice în care te poţi odihni în linişte şi poţi respira un aer curat.

În prezent, alimentarea cu  electric a acestor locuinţe şi pensiuni se face folosind generatoare, ce folosesc drept carburant motorina sau benzina, cuplate cu sisteme de stocare a energiei pe baza de acumulatori cu plumb. Consumul unui singur asemenea generator poate ajunge la 7 litri pe ora, ceea ce duce la un consum zilnic de 168 litri. Acest consum nu permite o utilizare eficienta a pensiunii, si totodata genereaza grava poluare a mediului natural virgin din Muntii Buzaului. Cu aceeaşi problema se confrunta toate pensiunile turistice din zona si locuitorii satului Gura Siriului.

Datorita inexistentei electricitatii, operatorii de telefonie mobilă nu au putut instala relee de retransmitere a semnalului, ceea ce, coroborat cu lipsa telefoniei fixe, duce la imposibilitatea comunicarii de catre locuitori, turisti si de cei care tranziteaza zona, inclusiv catre numarul de urgenta 112.

Audierea publică ,,Dezvoltăm economic zona Siriu – Crasna prin electrificare sau păstrăm mediul natural neatins?” îşi propune să identifice răspunsuri la următoarele întrebări:

  1. Care ar fi impactul pe termen lung al electrificării zonei?
  2. Cum putem avea curent electric fără să afectăm natura?
  3. Care ar fi avantajele şi dezavantajele reţelei electrice comparativ cu sursele alternative de energie?

Audierea  publică va avea loc, vineri, 13 ianuarie 2012, între orele 10.30-13.00, la Colegiul Agricol “Dr.C. Angelescu”,  Buzău.

Părerea dumneavoastră contează şi credem că, împreună, putem să încurajăm această iniţiativă, care va putea rezolva problemele celor direct interesati si nu numai.

Iniţiatorii îşi doresc să ofere un cadru de dezbateri riguros şi accesibil, prin procedura audierii publice. Prin această procedură vă invităm să vă exprimaţi opinia în scris (depoziţia), de maxim 2 pagini A4, raportată la motivaţia ataşată. Vă rugăm să o transmite  i la adresa electronica  audierepublicabuzau@gmail.com, alături de formularul de înscriere completat cu una din opţiunile dumneavoastră: transmiteţi depoziţia numai în scris, intentionaţi să o sustineţi şi verbal în cadrul audierii publice sau doriţi să fiţi doar participant în sală.

Vă informăm că o comisie de experţi va analiza toate depoziţiile depuse în scris şi verbal, va efectua un raport sinteză în maxim două săptămâni de la eveniment şi va face public rezultatul opiniilor colectate, completat cu concluzii şi recomandări pentru decidenţii politici.

În cazul în care ne-aţi oferit posibilitatea contactării, prin completarea formularului de înscriere, veţi primi raportul experţilor la adresa menţionată.

Subliniem că regula procedurii de audiere publică solicită celor ce sunt interesaţi să susţină o opinie verbală, ca aceasta să fie prezentată întâi în scris, până la data de 10 ianuarie 2012, ora 16:00. Opinia verbală va avea o durată de maxim 3 minute pentru a evidenţia ideile principale din depoziţia scrisă. Nu se pot înscrie la cuvânt decât cei care au transmis punctul de vedere în scris, pâna la data mentionată.

Pentru cei interesaţi s-au colectat note bibliografice, alte documente privitoare la subiect, care se găsesc pe pagina https://sites.google.com/site/coalitialumina/. ... https://sites.google.com/site/audierepublica/ Aici se regăsesc şi informaţii privind procedura de audiere publică, pe care o vom aplica cu această ocazie, şi un îndrumar de formulare a opiniei scrise.

În speranţa participării Dumneavoastră la eveniment, vă mulţumim pentru interes.

Cu deosebită consideraţie,

Comisia de Iniţiere

 Bratu Cristache

Manu Aurelian

Olteanu Vasile

 

Notă: Ce trebuie să faceţi pentru a vă implica prin această procedură?

  1. Accesaţi site-ul  https://sites.google.com/site/coalitialumina/, descărcaţi formularul de înscriere, exprimându-vă una din opţiunile precizate şi îl transmiteţi împreună cu depoziţia scrisă la adresa de e-mail audierepublicabuzau@gmail.com;
  2. Parcurgeţi motivaţia descrisă de iniţiator pentru acest demers;
  3. Utilizaţi bibiografia, dacă vă este util;
  4. Parcurgeţi procedura audierii publice şi instrucţiunile de formulare a unei opinii (îndrumarul), dacă vă este util;
  5. Transmiteţi depoziţia scrisă în cadrul acestei audieri publice la adresa audierepublicabuzau@gmail.com  până în data de 10ianuarie 2012, ora 16:00, subiect: Audiere publică.
  6. Participaţi la eveniment pentru a vă susţine depoziţia scrisă, în formă verbală, în maxim 3 minute. Susţinerea verbală nu trebuie neapărat să corespundă întru totul celei scrise, ci să evidenţieze cele ce deja au fost exprimate în scris. Atenţie! Nu vă puteţi înscrie la cuvânt, în cadrul evenimentului, daca nu aveţi depusă o depoziţie scrisă. Procedura este foarte strictă în acest sens şi urmăreşte opţiunea Dumneavoastră din formularul de înscriere.
  7. Opiniile verbale se înregistrează alături de opiniile scrise pentru a fi analizate ulterior de către Comisia de experţi numită pentru acest eveniment. Rezultatele obţinute şi reflectarea în mass-media se vor posta pe site-ul iniţiatorului la secţiunea evenimentului.

 

Pentru informații detaliate despre celelalte programe cofinanțate de Uniunea Europeanã, vã invitãm sã vizitați www.fonduri-ue.ro.
Conținutul acestui material nu reprezintã în mod obligatoriu poziția oficialã a Uniunii Europene sau a Guvernului României.