Acest site este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 - Investește în oameni!
Domeniu: 
Transparența decizională
Inițiatori: 
Academia de Advocacy
Stare: 
Derulat
Data: 
02 Martie 2003
Categorie: 
Audieri publice proprii
Locație:
București/Bucuresti

Chemarea la acțiune

Stimata Doamna,
Stimate Domn,

Cu totii dorim sa avem acces la factorii de decizie si sa putem sa le aducem la cunostinta punctele noastre de vedere. Asa stand lucrurile, barierele in calea liberului acces restrang abilitatea noastra de a avea impact la nivelul politicilor publice. Daca Parlamentul ar decide ca putem comunica propuneri alesilor numai prin intermediari profesionisti, oare am mai avea aceleasi oportunitati de a dialoga?

Pentru a incerca sa raspundem acestor probleme care preocupa in egala masura societatea civila si mediul de afaceri, Academia de Advocacy doreste sa invite toti membrii responsabili ai societatii civile sa i se alature la o sesiune de audieri publice. De ce? Pentru ca acolo toti putem exprima deschis parerea despre necesitatea de a reglementa sau nu posibilitatea de a comunica deschis cu factorii de decizie Pe scurt, de a face lobby. Guvernul Romaniei are in vedere o lege care sa reglementeze activitatile de lobby, iar aportul dvs. este necesar pentru a asigura dezvoltarea unei politici publice corespunzatoare.

Asadar, va invitam sa va faceti o depozitie in cadrul acestor audieri publice. Parerea dvs. conteaza si credem ca impreuna putem sa incurajam decidentii in materie de politici publice sa tina cont de parerea sectorului privat cand redacteaza legislatia de care depinde viitorul activitatilor de lobby. Academia de Advocacy doreste sa invite toate partile interesate la o sesiune de audieri publice care va avea loc in data de 18 Februarie 2003, intre orele 11 si 13 la salonul AB al hotelului Marriott, Bucuresti.

Scopul audierilor este de a crea o oportunitate ca toate partile interesate sa isi prezinte punctul de vedere si sa impartaseasca opiniile cu privire la aceasta tema. Rezultatul va fi prezentat sub forma unui raport care va fi mai apoi remis opiniei publice si factorilor de decizie pentru examinare si luare in consideratie.

Audierile publice sunt distincte de alte forumuri de dezbatere datorita regulamentului de organizare riguros. Aceste forme de consultare sunt utilizate de catre democratiile din lumea intreaga pentru a implica in mod pro-activ cetatenii la toate nivelurile in procesul legislativ1. Audierile publice sunt distincte de alte forme de dezbatere publica in urmatoarele moduri:

Procedurile sunt mult mai structurate; moderatorii asigura intentionat o impartialitate si neutralitate stricta din punct de vedere al orientarii; se respecta reguli de procedura stricte odata cu limitari ale duratei luarilor de cuvant;

Fiecarei parti interesate i se va acorda ocazia de a depune marturii scrise cu privire la opiniile acelei parti si toate marturiile vor fi remise fara omisiune factorilor de decizie;

Toate opiniile, reprezentand majoritatea si minoritatea, vor fi prezentate intr-un raport final care va fi pregatit de experti in materie de politici publice;

Toate marturiile exprimate vor fi transcrise formal de o echipa de stenografi; " Se va efectua o analiza detaliata si o sinteza a tuturor marturiilor pe baza carora se redacteaza recomandari iar raportul final va fi prezentat tuturor participantilor, reprezentantilor mass-media si factorilor de decizie,

Se va concepe un calendar formal al actiunilor ulterioare in care un panel de experti numiti va examina si evalua actiunile factorilor de decizie in urma prezentarii recomandarilor si rapoartelor remise.

 

Regulamentul dupa care se va desfasura aceasta sesiune de audieri publice a fost astfel conceput incat sa asigure exprimarea libera a tuturor opiniilor in legatura cu aceasta problema. In plus, echipa care asigura prelucrarea informatiilor colectate cu prilejul depunerii marturiilor este independenta si are expertiza profesionala de a retine toate punctele de vedere relevante, fara a fi influentata de prejudecati politice si economice.

In masura in care sunteti interesati sa participati la sesiunea de audieri publice, va rugam sa completati formularul de inregistrare care poate fi accesat facand click aici. Pentru eventuale nelamuriri ne puteti scrie la adresa info@advocacy.ro.

Radu Nicosevici
Presedinte
Asociatia Academia de Advocacy

1: Vezi http://www.euractiv.com/cgi-bin/cgint.exe/?targ=1&204&OIDN=1504576
Pe scurt:
In 4 februarie 2003, Comisia Europeana [a organizat] o audiere publica asupra interoperabilitatii si platformelor deschise pentru televiziune digitala si comunicatii mobile 3G. Aceasta audiere a avut loc la scurt timp dupa o alta audiere, in Parlamentul European, asupra potentialului pietei europene pentru 3G.

Pentru informații detaliate despre celelalte programe cofinanțate de Uniunea Europeanã, vã invitãm sã vizitați www.fonduri-ue.ro.
Conținutul acestui material nu reprezintã în mod obligatoriu poziția oficialã a Uniunii Europene sau a Guvernului României.