Acest site este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 - Investește în oameni!
Domeniu: 
Protecția animalelor
Inițiatori: 
Grupul de Advocacy in parteneriat cu FNPA
Stare: 
Derulat
Data: 
07 Februarie 2012
Categorie: 
Audieri publice asistate
Locație:
Argeș/Pitesti
Opinii: 
126
Participanți: 
227

Comunicat post audiere

CÂINII COMUNITARI – PROBLEMĂ COMUNITARĂ

COMUNICAT DE PRESA

In data de 7 februarie, Grupul de Advocacy a organizat in parteneriat cu Federatia Nationala pentru Protectia Animalelor (FNPA), AUDIEREA PUBLICA cu tema: “CAINII COMUNITARI – PROBLEMA COMUNITARA”. Evenimentul a fost gazduit de catre Biblioteca Judeteana  „Dinicu Golescu”, Pitesti.

La audiere au participat cca 100 cetateni argeseni, dintre autoritatile din judetul Arges fiind prezenti primari, viceprimari sau reprezentanti ai primariilor Pitesti, Mioveni, Babana, Topoloveni, Stefanesti etc. dar si reprezentanti ai Consiliului Judetean Arges.

Este de remarcat ca in ciuda faptului ca tema suscita interesul autoritatilor care considera prezenta cainelui comunitar ca fiind o problema, cu toate ca au fost invitati din mai multe localitati din Arges, in special cele cu probleme privind existenta cainilor comunitari sau privind generarea de caini in strada, au existat primarii care nu au avut reprezentanti si nici DSVSA Arges (institutia avand competente in domeniul bunastarii animalelor). De asemenea am remarcat absenta deputatilor care, avand in vedere contextul legislativ privind proiectul de gestionare al cainilor

Si-au exprimat opiniile verbal un numar de cca 14 depozanti, reprezentand mai multe categorii profesionale si de varsta, de la elevi de liceu pana la pensionari, medic veterinar, medic uman, profesori universitari, ingineri. Majoritatea au pus reclamat necesitatea sterilizarii tuturor cainilor si a implementarii de programe educationale.

Din partea autoritatilor au vorbit viceprimarul Pitestiului, dr. Liliana Gagiu, care a prezentat proiectul de construire a unui adapost de 2000 locuri, dl Ion Georgescu, primarul orasului Mioveni, unde de 7 ani se deruleaza un program de sterilizare si returnare si care a contrazis ideea gestionarii cainilor prin adaposturi gigant ce ar inghiti bugete imense de la primarii. Primarul comunei Babana, dl Vasile Ivan, a prezentat un program pilot pentru judetul Arges, sterilizarea cainilor din gospodarii, proiect derulat si finantat de consiliul local inca din 2006

Vicepresedintele Consiliului judetean, dna Simona Bucura, si-a aratat intreaga disponibilitate de implicare intr-un program de gestionare a cainilor comunitari in conditiile in care exista un cadru legislativ.

Un adolescent si-a exprimat in schimb optiunea pentru eutanasia cainilor ceea ce a creat discutii contradictorii cu alti participanti, interventii, intrebari, explicatii: avem dreptul? cum se defineste eutanasia? este eutanasie sau holocaust?

Toti au fost de acord ca abandonul este sursa principala de caini in strada.

Prin aceasta procedura, in genere laborioasa si riguroasa, am urmarit crearea unei platforme transparente de exprimare a opiniilor oricarui cetatean interesat in rezolvarea situatiei populatiei canine comunitare. Astfel, in urma chemarii la actiune lansate prin mai multe mijloace de comunicare, mass media, internet etc, s-au primit peste 120 depozitii scrise. Acestea vor fi analizate de catre Comisia de experti, care va elabora un raport sinteza continand rezultatul opiniilor colectate, precum si concluzii si recomandari pentru decidenti. Raportul va fi prezentat participantilor, reprezentantilor mass-media si factorilor de decizie, printr-o conferinta de presa ce se va organiza in cca 2 saptamani.

Ce a semnificat audierea publica, materialele aferente evenimentului, precum si imagini de la audierea publica pot fi gasite pe siteul http://vinovatiifaravina.info/

Persoana de contact: Valentina Ticu tel. 0731031055.

Pentru informații detaliate despre celelalte programe cofinanțate de Uniunea Europeanã, vã invitãm sã vizitați www.fonduri-ue.ro.
Conținutul acestui material nu reprezintã în mod obligatoriu poziția oficialã a Uniunii Europene sau a Guvernului României.