Acest site este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 - Investește în oameni!
Domeniu: 
Protecția animalelor
Inițiatori: 
Grupul de Advocacy in parteneriat cu FNPA
Stare: 
Derulat
Data: 
07 Februarie 2012
Categorie: 
Audieri publice asistate
Locație:
Argeș/Pitesti
Opinii: 
126
Participanți: 
227

Chemarea la acțiune

CÂINII COMUNITARI – PROBLEMĂ COMUNITARĂ

CHEMAREA LA ACŢIUNE

Chiar dacă legea transparenţei decizionale în administraţia publică nu conferă cetăţenilor dreptul de a lua o decizie finală cu privire la reglementările legislative, aceasta oferă însă posibilitatea de a participa activ la procesul de elaborare de reglementări prin sugestii adresate autorităţilor administraţiei publice.

Participarea este în primul rând democratică pentru că destinatarii reglementărilor elaborate sunt cetăţenii dar şi foarte eficientă pentru că exprimarea unor poziţii argumentate poate conduce atât la îmbunătăţirea proiectelor existente cât şi la iniţierea unor acte normative.

Problematica câinilor comunitari este una veche, născută din iresponsabilitatea unor deţinători de câini şi menţinută şi agravată prin absenţa unor programe corecte, eficiente, de administrare a situaţiei şi care afectează ceilalţi cetăţeni sub diverse forme şi la diferite niveluri.

Proiectul legislativ 912/2007 ce modifică şi completează OUG 155/2001 privind gestionarea câinilor fără stăpân a fost iniţiat în scopul rezolvării situaţiei câinilor comunitari. Forma adoptată de Senat a suferit modificări majore în Camera Deputaţilor ceea ce a adus multe dezbateri în rândul societăţii dar şi atacarea la Curtea Constituţională care a admis că dispoziţiile articolului ce prevede inclusiv eutanasia ca metodă de gestionare este neconstituţional şi a dispus reîntoarcerea PL 912 în Parlament pentru operarea modificărilor.

Promovarea unor programe civilizate, corecte, eficiente, unitare la nivel naţional, trebuie să reprezinte un deziderat al societăţii pentru o rezolvare de succes şi în acord cu principiile eticii moderne. Care consideraţi că ar fi aceste programe? Care ar fi sursele de finanţare a soluţiei propuse de dvs.? Cum pot fi implicaţi argeşenii şi cum pot fi responsabilizaţi şi monitorizaţi generatorii situaţiei câinilor comunitari? Cum pot fi implicate autorităţile locale şi judeţene în rezolvarea problemei? Cât de importantă este educaţia în eradicarea problemei?

Cetăţenii pot ajuta într-un mod constructiv autorităţile publice în luarea unor decizii juste şi eficiente. Pentru că toţi ne dorim cele mai bune soluţii şi în contextul proiectului legislativ amintit, vă invităm aşadar să participaţi cu opiniile dumneavoastră, să contribuiţi cu soluţii argumentate, aplicabile pentru judeţul Argeş, la audierea publică cu tematica:

 

CÂINII COMUNITARI – PROBLEMĂ COMUNITARĂ”

ce se vă desfăşura în 07 februarie 2012, ora 17.00,

la Biblioteca Judeţeană „Dinicu Golescu” – Sala de Conferinţe, din Piteşti

Scopul audierilor este de a crea o oportunitate ca toate părţile interesate să îşi prezinte punctul de vedere cu privire la această temă. Rezultatul va fi prezentat sub forma unui raport care va fi ulterior remis opiniei publice şi factorilor de decizie pentru examinare şi luare în consideraţie.

Audierea publică este o procedură riguroasă de consultare publică, distinctă de alte forumuri de dezbatere. Aceste forme de consultare permit oricărui cetăţean să-şi exprime punctul de vedere cu privire la subiect, fiind utilizate de către democraţiile participative din lumea întreagă pentru a implica în mod pro-activ cetăţenii la toate nivelurile în procesul legislativ

Audierea Publică asigură colectarea de opinii pertinente, de valoare, în mod voluntar şi oferă atât organizatorilor cât şi decidenţilor politici semnale şi chiar soluţii cu privire la politica publică sau reglementarea avută în vedere, după caz.

Vă invităm să vă exprimaţi opinia în scris!

Depoziţiile scrise vor fi trimise fără omisiune factorilor de decizie, chiar dacă nu au fost urmate de o depoziţie verbală.

O comisie de experţi va analiza toate depoziţiile depuse în scris şi cele susţinute verbal, va efectua un raport sinteză şi va prezenta participanţilor, reprezentanţilor mass-media şi factorilor de decizie rezultatul opiniilor colectate, completat cu concluzii şi recomandări pentru decidenţii politici, printr-o conferinţă de presă.

Regulamentul de desfăşurare a procesului de audiere publică este menit să asigure exprimarea liberă a tuturor opiniilor în legătură cu această problemă, echipa care asigură prelucrarea informaţiilor colectate cu prilejul depunerii mărturiilor este independentă şi are expertiza profesională de a reţine toate punctele de vedere relevante.

Pentru a vă implica prin această procedură vă rugăm parcurgeţi următoarele etape:

1. Completaţi formularul de înscriere de pe site-ul: http://www.vinovatiifaravina.info; exprimându-vă una din opţiunile precizate.

2. Parcurgeţi materialele ce vă pot fi utile şi vă pot sprijini în formularea opiniei:

- motivaţia descrisă de iniţiatorii acestui demers

- bibliografia

- regulamentul audierii publice şi îndrumarul de redactare a unei depoziţii.

3. Formulaţi o depoziţie scrisă de maxim 2 pagini pe care o veţi trimite la adresa electronică grupadvocacy@gmail.com până la data de 01.02.2012, orele 24:00. Aceasta adresa de email este valabilă doar pentru acest eveniment.

4. Participaţi la audierea publică la data şi ora anunţată pentru a vă susţine depoziţia scrisă în formă verbală (în cazul în care aţi optat şi pentru susţinerea orală) în maxim 3 minute. Prezentarea verbală nu trebuie neapărat să corespundă întru totul celei scrise ci să potenţeze şi să argumenteze în mod succint punctul dvs. de vedere regăsit în depoziţia scrisă.

Atenţie! Se pot înscrie la cuvânt doar cei care au transmis depoziţia scrisă până la data menţionată!

Procedura este circumscrisă unor reguli foarte stricte în acest sens şi urmăreşte opţiunea dumneavoastră din formularul de înscriere.

Opiniile verbale se înregistrează pentru a fi analizate alături de opiniile scrise de către o comisie de experţi independenţi, ulterior evenimentului.

Mai multe informaţii aflaţi accesând site-ul www.vinovatiifaravina.info

Cetăţenii se pot implica activ spre a influenţa politicile publice deci nu ezitaţi să vă înscrieţi opinia în cadrul audierii publice!

Opinia ta contează? Implică-te!

 

 

 

Pentru informații detaliate despre celelalte programe cofinanțate de Uniunea Europeanã, vã invitãm sã vizitați www.fonduri-ue.ro.
Conținutul acestui material nu reprezintã în mod obligatoriu poziția oficialã a Uniunii Europene sau a Guvernului României.