Acest site este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 - Investește în oameni!
Domeniu: 
Social
Inițiatori: 
Academia de Advocacy
Stare: 
Derulat
Data: 
11 Noiembrie 2005
Categorie: 
Audieri publice proprii
Locație:
București/Bucuresti

Chemarea la acțiune

 

Ministerul Justitiei

Catre:

Asociatiile de afaceri din Romania

Camerele de comert din Romania

Camerele de comert bilaterale din Romania

Aliante ale asociatiilor de afaceri

Barouri de avocati

Cabinete şi societati de avocatura

Instanţe judecătoreşti

Comisii parlamentare

Societati comerciale

Cetateni si grupuri interesate

 

Ref: Revizuirea legislaţiei societăţilor comerciale in conformitate cu principiile guvernarii corporative, elaborate de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD) şi cu principiile instituite de acquis-ul comunitar în materie

INVITATIE

 

Stimata doamna/domnule,

Ministerul Justitiei[1], in conformitate cu matricea de condiţionalităţi aferente programului PAL II, asumate de Guvernul României si pe baza Planului de măsuri pentru dezvoltarea şi consolidarea mediului de afaceri în România pe anul 2005-2007, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 669/2005, a initiat revizuirea legislaţiei societăţilor comerciale.

Ministerul Justitiei va invita sa participati la dezbaterea publica initiata pentru revizuirea legislatiei societăţilor comerciale in conformitate cu principiile guvernarii corporative, elaborate de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD) şi in conformitate cu principiile instituite de acquis-ul comunitar in materie.

In vederea elaborarii unui proiect de act normativ care sa tina cont in egala masura si de opiniile si comentariilor tuturor celor interesati de modificarea legislatiei societatilor comerciale, Ministerul Justitiei a demarat procedura de consultare in luna octombrie 2005. Consultarea a fost organizata pe mai multe paliere: intalniri bilaterale cu experti ai mediului de afaceri, ai sectorului guvernamental si din mediul academic; forum de dezbatere pe Internet; mese rotunde; dezbatere publica.

Documentul final, asa cum a rezultat din procesarea de catre consultanti a tuturor informatiilor colectate in etapele anterioare, se supune dezbaterii publice, sub forma clasică a proiectului de lege şi sub formă tabelară.

Instrumentul de lucru în cadrul procedurii de  consultare este exclusiv forma tabelară. Propunerile dumneavoastră trebuie incluse în coloana 4 (propunerea) şi 5 (motivatia).

Procesul de dezbatere publica cuprinde urmatoarele etape:

7 martie 2006, ora 8:00 :                    Termenul limita pentru depunerea opiniilor si exprimarea interesului adresa consultare@advocacy.ro   

9 martie 2006,ora 13:30- 15:30 :       Evenimentul de dezbatere publica, Aula Institutului National al Magistraturii

16 martie 2006, ora 10:00:                Conferinta de presa pentru prezentarea rezultatelor consultarii.

Ministerul Justitiei va invita sa analizati propunerea de modificare legislativa, sa formulati in scris opiniile si propunerile dumneavoastra si sa le trimiteti pana la data de 7 martie ora 8:00 a.m., in format electronic, prin e-mail la adresa : consultare@advocacy.ro. Orice persoana sau grup interesat de  prevederile legislatiei comerciale sunt invitate sa participe la dezbaterea publica. Participantii la aceasta dezbatere se vor inregistra pe baza formularului atasat.

Persoanele care s-au inregistrat si au inaintat propuneri scrise in termenul prevazut, au dreptul sa-si sustina punctele de vedere in cadrul evenimentului de dezbatere publica din 9 martie a.c. ora 13:30, organizat de Ministerul Justitiei la Aula Institutului Naţional al Magistraturii din Bucuresti,  Bd. Regina Elisabeta nr. 53, sector 5. Au fost alocate cate 5 minute fiecarui vorbitor pentru a prezenta esentialul recomandarilor si propunerilor sale. Acest interval a fost decis pentru a permite accesul la opinii verbale pentru cat mai multi doritori. Ministerul Justitiei va fi asistat in organizarea acestui eveniment de catre organizatia Asociatia Academia de Advocacy din Timisoara si CHF International Romania.

Propunerile dumneavoastra detaliate vor fi cuprinse in materialul scris, urmand ca in interventia verbala sa sustineti sau sa subliniati eventual principalele idei sau recomandari ale dumneavoastra. Toate opiniile, amendamentele prezentate (atat cele sustinute in cadrul evenimentului de dezbatere publica cat si cele transmise prin e-mail) vor fi analizate de consultantii si expertii Ministerului Justitiei. Dupa eveniment acestia vor redacta un raport care va sintetiza opiniile exprimate, raspunzand motivat opiniilor neacceptate. Raportul va fi prezentat public intr-o conferinta de presa, in data de 16 martie 2006 si va fi publicat pe site-ul Ministerului Justitiei.

In urma acestui raport, Ministerul Justitiei va elabora forma finala a proiectului de lege si va promova proiectul potrivit procedurii legislative consacrate.

Va rugam sa completati formularul de inregistrare anexat si sa il transmiteti impreuna cu opiniile si propunerile dumneavoastra in format electronic, la adresa de e-mail: consultare@advocacy.ro pana la data 7 martie ora 8:00 a.m.

 

Monica MACOVEI

Ministrul Justiţiei

 

[1]           Ministerul Justitiei beneficiaza de asistenţă tehnică acordată dupa cum urmeaza:

-                          doamna Christa Jessel Holst, consultant internaţional ale cărui servicii sunt contractate prin Proiectul de Dezvoltare Instituţională a Sectorului Privat şi Public al Băncii Mondiale

-                          domnul Ionut Raduletu si firma de avocatura Salans (reprezentata prin domnul avocat Vlad Peligrad), consultanţi locali,  ale căror servicii sunt finanţate de CHF International, prin intermediul unui program USAID.

-                          Asociatia Academia de Advocacy, partener local al CHF International la programul USAID

Pentru informații detaliate despre celelalte programe cofinanțate de Uniunea Europeanã, vã invitãm sã vizitați www.fonduri-ue.ro.
Conținutul acestui material nu reprezintã în mod obligatoriu poziția oficialã a Uniunii Europene sau a Guvernului României.